Atelier de promovare și conștientizare a valorilor europene și a modului sănătos de viață
Prima inițiativă: 30 de tineri/e din loc. Sălcuța și Opaci, raionul Căușeni, și-au dat întâlnire pentru a promova valorile europene și un mod de viață sănătos în cadrul unui atelier interactiv. În cadrul activității s-au aplicat metodele non-formale și tehnici de instruire de la egal la egal. A fost invitat un specialist în medicină care a oferit informații esențiale despre sănătate, nutriție corectă, practicarea exercițiilor fizice, sănătate mintală, gestionarea stresului și evitarea comportamentelor nesănătoase. Fiecare grup a lucrat la o idee de promovare a unui stil de viață sănătos în comunitate. Atelierul a fost o bună ocazie de a facilita comunicarea dintre grupurile de tineri din aceste localități.
Primarii ambelor localități au fost prezenți la atelier. Roman Pinteac, primarul satului Opaci, raionul Căușeni:” Consider că a fost foarte interesant și folositor pentru tineri. Am mulțumit tinerilor pentru inițiativă și pentru dorința de a face lucruri frumoase în localitățile lor și le-am dorit succes în continuare”.
În cadrul inițiativei nr. 2 au fost promovate valorile europene cu ajutorul tehnologiilor informaționale și a roboțeilor, desfășurată în cadrul Liceul Teoretic ”Meșterul Manole”, din s. Sălcuța, Căușeni. Inițiativa comunitară a fost denumită "Cu roboții prin Europa!", în cadrul căreia 30 de tineri au promovat valorile europene folosind tehnologiile informaționale. Seturile de roboți mici, numiți OzoBoți, au călătorit pe trasee elaborate de tineri, modificând viteza sau direcția în funcție de traseele create fie în culori, fie programate pe platforma Ozoblockly. Una din participante ne-a spus: „Am ales să "călătoresc" prin Franța. Am desenat harta Franței, am construit Turnul Eiffel și am programat OzoBoții folosind culorile. Această călătorie ne-a permis să aflăm foarte multe despre această țară.”
Activitățile comunitare sunt desfășurate în cadrul proiectului “Promovarea valorilor europene în regiunea de sud a Moldovei”, realizat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC). Implementarea acestui proiect este posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).