Broșură de prezentare a activităților comunitare desfășurate de tineri în raioanele de sud ale țării
Activitatea nr. 1
Desfășurarea Campaniei de sensibilizare online și offline cu privire la importanța menținerii curățeniei și strângerea deșeurilor după fiecare locuitor
Grupul de tineri constituit în raionul Ștefan-Vodă au organizat Campania de sensibilizare online și față în față pentru locuitorii din raion la capitolul păstrării curățeniei și strângerea deșeurilor (în 5 localități din raionul Ștefan Vodă). În variantă offline au fost elaborate pliante informative despre necesitatea ca locuitorii să se implice în soluționarea problemei deșeurilor/păstrarea curățeniei și au fost repartizate în rândul tinerilor și a altor locuitori. În varianta online, grupul de tineri au provocat semenii să organizeze campanii de salubrizare în comunitățile lor și să expedieze foto/video de la activități în adresa lor.
Tinerii consideră că problema deșeurilor și aruncarea gunoiului peste tot va fi remediată când se vor implica toți locuitorii și vor conștientiza că păstrarea curățeniei ține de fiecare cetățean.
Activitatea nr. 2
Eveniment de distracții pentru copiii și adolescenții din cadrul Centrului pentru copii aflați în situații de risc din or. Ștefan Vodă
Grupul de tineri constituit în raionul Ștefan-Vodă a organizat un eveniment de distracții pentru 25 de copii și adolescenți din cadrul Centrului pentru copii în situații de risc din or. Ștefan Vodă (copii cu dizabilități și copii din familii social-vulnerabile).
Copiii și adolescenții au fost implicați și încadrați într-un program de activități și jocuri de societate, o instruire în domeniul voluntariatului, sesiuni de pictură pe față (face-painting), jocuri sportive și cântece. Jocurile distractive desfășurate au adus zâmbetul pe fața participanților și amintiri memorabile.
Activitatea nr. 3
Organizarea unui „Village Quest” în satul Tătărești, raionul Cahul - activitate interactivă menită să încurajeze implicarea tinerilor în dezvoltarea comunității rurale
Grupul de tineri constituit în raionul Cahul a organizat un Village Quest în localitatea Tătărești, raionul Cahul - activitate de implicare a tinerilor realizată prin jocuri interactive menită să încurajeze implicarea acestora în dezvoltarea comunității. Scopul activității a fost de a demonstra că tinerii sunt implicați, că vor să participe în procesul decizional și vor o dezvoltare continuă pentru sat.
Tinerii au avut de parcurs un itinerar cu indicii, unde la fiecare destinație se afla un cod ascuns, iar acel cod îi ajuta să facă rost de-un alt indiciu. Obiectivele itinerarului au fost edificiile din localitate, care au venit în susținerea tinerilor pentru un proces de dezvoltare continuă la nivel local. Grupul de tineri a împărțit pliante informative localnicilor prin care și-au propus să-și facă vocea auzită și să contribuie la procesele decizionale din comunitate. Prin aceste activități civice, tinerii planifică dezvoltarea voluntariatului, sporirea nivelului de socializare între generații și leadership-ul pentru o implicare și dialog comunitar. Activitatea s-a finalizat cu un meci de volei amical, unde tinerii au pus accent pe colaborare amicală între generații.
Activitatea nr. 4
Lansarea Clubului jocurilor de societate în raionul Leova
Grupul de tineri constituit în raionul Leova a lansat Clubul jocurilor de societate pentru toți tinerii din raionul Leova. Tinerii au conștientizat că în era tehnologiei moderne pentru a desfășura un număr cât mai mare de activități în cadrul Centrului de tineret din Leova, sunt necesare jocuri de societate vesele și interactive, care pot deveni rapid o modalitate de a învăța lucruri noi și de a se conecta emoțional cu ceilalți. Pentru această activitate, au fost achiziționate diferite jocuri intelectuale pentru ca tinerii din Leova să se întâlnească și să învețe activități noi de dezvoltare a inteligenței emoționale. Pentru tineri, jocurile de societate sunt o resursă practică pentru a-i ajuta în dezvoltarea unor abilități vizuale, de gândire, cooperare în echipă, creșterea toleranței la frustrare, respectarea regulilor, dezvoltarea abilității de a lua decizii, creșterea capacității de concentrare pe o sarcină, identificarea strategiilor de rezolvare a problemelor.
Tinerii au învățat cum se joacă diferite jocuri intelectuale și au practicat aceste jocuri de cunoaștere (șah, monopoly, etc). Pe viitor, în cadrul Centrului de tineret Leova vor fi organizate activități și concursuri care vor spori interesul tinerilor față de altceva decât calculatoare și gadgeturi, ajutându-i să-și sporească nivelul de concentrare, atenție și dezvolte logica.
Activitatea nr. 5
Organizarea unei campanii de informare despre existența și activitățile Consiliului raional al elevilor din Comrat
Grupul de tineri creat în Comrat au desfășurat diverse activități de promovare a existenței Consiliului raional de tineret din oraș. Pentru activitatea de promovare, tinerii au elaborat afișe mari cu mesaje, prezentare Consiliului și a programului de activitate. Au elaborat flyere cu informații despre evenimentele Consiliului și chipiuri cu denumirea acestuia și au mers prin oraș, distribuind pliante și mesajele de promovare. Activitatea a fost realizată în parteneriat cu Primăria or. Comrat.
Prin prezenta activitate, grupul de tineri și-a propus să sporească vizibilitatea Consiliului și să îndemne tinerii să-l viziteze și să se implice în activități comunitare.
Activitatea nr. 6
Desfășurarea unui masterclass pentru tinerii din raionul Leova privind oferirea primului ajutor în situații excepționale
Grupul de tineri creat în raionul Leova au participat la un masterclass despre oferirea primului ajutor în situații excepționale. Tinerii au fost în vizită la Secția Situaţii Excepţionale (Stația de Pompieri din or. Leova) și au fost familiarizați cu tehnici de oferire a primului ajutor în diferite situații de risc, ca cutremur, incendiu, accident. În cadrul seminarului, tinerilor li s-au prezentat echipamente de intervenție din dotarea Secţiei Situaţii Excepţionale Leova și au învățat cum să se descurce în situații de risc și extreme, dar și cum să ofere primul ajutor celor aflați în situații de risc până la venirea echipajului.
De asemenea, tinerii au fost familiarizați cu specificul meseriei pentru ghidare în carieră, fiind în postura de salvatori și pompieri pentru câteva ore. Ghidați de angajații Stației de Pompieri din or. Leova, tinerii au explorat tehnica de intervenție și au aflat cum este să porți costumul de pompier și salvator. După această instruire, tinerii deja cunosc cum să ofere primul ajutor și cum să-l primească, în diferite cazuri ca cutremur, incendiu, accident, dar și întregul proces și tehnicile folosite.
Activitatea nr. 7
Desfășurarea unei inițiative civice în Comrat prin care tinerii încurajează vizitarea muzeelor
Grupul de tineri creat în Comrat a identificat o metodă de atragere a vizitatorilor în muzeul orașului. Considerând că muzeul orașului nu este vizitat și este practic abandonat de tineri, aceștia au hotărât să contribuie la încurajarea dezvoltării culturale în rândul tinerilor, prin organizarea unei campanii de sensibilizare online și offline.
Tinerii au vizitat muzeul din oraș și au făcut selfie-uri în incinta muzeului, pe care le-au postat pe rețelele de socializare cu textul #selfielamuzeu. Prin această acțiune, ei și-au propus să atragă tinerii din țară să viziteze muzeele. În același timp, tinerii au discutat și cu locuitorii despre importanța dezvoltării și au informat trecătorii despre exponatele/evenimentele muzeului din oraș.
Tinerii consideră că muzeele te pot face mai inteligent, iar rolul cel mai important al muzeelor este acela de a se angaja în educația oamenilor. Expozițiile din muzee transmit vizitatorului interesul pentru studiul unei perioade de timp, al unei idei sau al unui exponat.
Activitatea nr. 8
Organizarea unei Campanii de promovare a lecturii în rândul tinerilor din raionul Cantemir
Grupul de tineri creat în raionul Cantemir a desfășurat o Campanie de promovare a lecturii și încurajare a cititului în rândul tinerilor. Tinerii au organizat o acțiune comunitară de promovare a lecturii “Tinerii din Cantemir citesc!” prin care au îndemnat tinerii să citească. Grupul de tineri a elaborat pliante prin care au încurajat cititul în rândul tinerilor și au organizat o victorină literară în parcul din oraș. Astfel, tinerii au pornit o acțiune comunitară de promovare a lecturii prin două forme de activitate: campanie de sensibilizare prin distribuirea pliantelor care subliniau importanța lecturii în viața tinerilor și organizarea unei victorine literare în aer liber.
Tinerii implicați în organizarea campaniei consideră că promovarea lecturii este esențială – mai ales în contextul în care tehnologia joacă un rol mult prea mare în viața tuturor în detrimentul cărților, iar vociferările cu privire la generația tânără care nu mai citește sunt din ce în ce mai frecvente. În cadrul activității, tinerii care au răspuns corect la întrebări au beneficiat de premii – cărți.
Activitatea nr. 9
Organizarea unei expoziție de fotografii de promovare a incluziunii sociale și activismul civic al tinerilor cu dizabilități din raionul Cantemir
În susținerea importanței incluziunii persoanelor cu dizabilități din zonele rurale, grupul de tineri creat în raionul Cantemir a organizat o expoziție de fotografii cu genericul “Oricine poate fi activ civic”. Protagoniștii/ele expoziției fotografice au fost 13 tineri/e cu dizabilități, unii dintre ei/ele lideri comunitari în localitățile lor.
Scopul expoziției a fost de a susține tinerii cu dizabilități și implicarea lor în viața comunității, prin promovarea importanței incluziunii și a unui mediu favorabil de dezvoltare în comunitatea lor de baștină. Prin intermediul fotografiilor și a mesajelor, tinerii/ele și-au propus să sensibilizeze opinia publică privind importanța incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități din zonele rurale, prin dezvoltarea cetățeniei active la nivel local și crearea unei comunități locale cu respect pentru diversitate. Fotografiile au fost expuse în incinta Consiliului raional Cantemir, Casei de cultură din satul Baimaclia și Liceului teoretic „Nicolae Mihai” din satul Ciobalaccia, ambele din raionul Cantemir.
Prin intermediul fotografiilor și a mesajelor, tinerii/ele și-au propus să sensibilizeze opinia publică privind importanța incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități din zonele rurale, prin dezvoltarea cetățeniei active la nivel local și crearea unei comunități locale cu respect pentru diversitate.
Activitatea nr. 10
Organizarea unei Campanii de conștientizare a localnicilor privind traversarea regulamentară a trecerii de pietoni
Vizibilitatea redusă a trecerii pietonale și a marcajului rutier din satul Văleni, raionul Cahul a grăbit implicarea tinerilor și a Administrației Publice Locale să vopsească trecerea, ce abia se mai vedea. Grupul de tineri creat în raionul Cahul, echipați cu perii și vopsea, au dat o nouă viață liniilor aparent vopsite dedicate pietonilor și au desfășurat o activitate de conștientizare a importanței traversării regulamentare a străzii pe trecerile pentru pietoni, unde ei au prioritate. Marcajele rutiere aplicate pe carosabil se șterg în timp și simpla trecere de pietoni de multe ori nu este de ajuns pentru a proteja pietonii. Din momentul ce aceste treceri destinate pietonilor nu sunt vizibile, crește și riscul de accidente. “Am trăit cea mai frumoasă experiență. Niciodată nu m-am gândit că putem contribui și noi la renovarea trecerilor de pietoni și astfel ne putem face auziți și văzuți prin inițiativa noastră, a tinerilor. Se poate, dacă vorbești, ești auzit de autorități și împreună realizăm lucruri frumoase”, a povestit o participantă la acțiunea desfășurată.
Cu ajutorul tinerilor și a primăriei, trecerea pietonală a devenit vizibilă în satul Văleni, iar locuitorii mai responsabili la traversarea drumului.
Ați citit despre activitățile practice desfășurate de tineri - dovada spiritului civic și a curajului a 30 de tineri de a iniția acțiuni comunitare în localitățile lor de baștină și ați făcut cunoștință cu rezumatul celor 10 activități practice comunitare organizate în cinci raioane din sudul țării (Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan-Vodă) de grupurile de tineri constituite în cadrul proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat de CDEC, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
John F. Kennedy spunea: “Nu te întreba ce poate face țara pentru tine, ci ce trebuie tu să faci pentru țara ta”. Noi parafrazăm și vă încurajăm să identificați problemele din comunitatea unde trăți și să vă întrebați ce puteți face pentru a le soluționa și cum puteți pune umărul la rezolvarea lor. Sperăm că imaginile de la activitățile comunitare desfășurate v-au încuraj și pe Dvs. să demarați acțiuni mici, dar cu impact macro în localitățile unde vă aflați. Schimbările mărețe necesită implicare locală!
Dacă aveți întrebări despre activitățile desfășurate sau Vă doriți să replicați careva activități comunitare și aveți nevoie de suportul nostru, scrie-ne la info.aocdec@gmail.com sau vizitați-ne pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CDECMoldova
Broșura o puteți consulta la link-ul:broshuraCDEC-draft.pdf