CDEC a demarat organizarea Cafenelelor de Implicare Publică în cadrul proiectului “Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local”
În cadrul acestor activități, s-au discutat necesitățile și problemele cu care se confruntă tinerii la nivel local, rezultatele exercițiului de evaluare a necesităților tinerilor, discuții despre serviciile/programele publice lipsă pentru tineri, recomandări de implicare și dezvoltare a acestora. Prin organizarea Cafenelelor în localitățile rurale, tinerii și tinerele sunt sprijiniți să fie activi în comunitățile lor și să interacționeze cu reprezentanții administrației locale (APL) și alte părțile interesate, fiind o pregătire la baza inițiativelor comunitare pe care le vor desfășura în colaborare cu APL.
“Pentru mine să particip la așa activitate este o experință nouă. De asta și am acceptat invitația. Am învățat cum trebuie să fie o colaborare corectă dintre tineri (grup de inițiativă) și primărie, cum e corect de venit cu sugestii sau recomandări către primărie. Am înțeles cât de important este să fii activ civic, voluntar. Pentru că tot ce se face, se face pentru noi cei care trăim în comuna Hănăsenii Noi”, ne spune Ion Gubilit, participant la prima Cafenea de Implicare Publică organizată în cadrul proiectului.
Printre problemele cu care se confruntă tinerii/ele din aceste localități s-au evidențiat lipsa unor spații amenajate pentru a practica sportul (tenis, fitness), lipsa unei zone verzi/părculeț pentru locuitori, a unei farmacii, frizerii, patiserie, lipsa unui spațiu dedicat CLT, dorința de a fi organizată discotecă în sat și alte necesități actuale ale tinerilor.
Săptămâna viitoare vor fi organizate alte două Cafenele de implicare publică în localitățile Antonești și Cania din raionul Cantemir. În total sunt planificate opt Cafenele de Implicare Publică, în raionul Leova și Cantemir, cu participarea totală a cca 120 persoane.
__________________________________________
Activitățile sunt organizate în cadrul proiectului „Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local”, desfășurat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară CDEC în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Terre des hommes - Moldova, în parteneriat cu Fundatia Pentru Dezvoltarea Societatii Civile și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și cofinanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova.
Proiectul își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor.