Eveniment final de totalizare a rezultatelor în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”
Proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA a contribuit la sporirea culturii și educației electorale a peste 600 de tineri alegători din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, amplificarea activismului civic și promovarea importanței exercitării dreptului la vot în rândul tinerilor, încurajarea participării tinerilor la alegeri, dar și creșterea gradului de încredere în organele responsabile de organizarea și desfășurarea alegerilor.
La evenimentul online au fost prezenți și reprezentanții Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova, dnul Joseph Geraghty, Ofițer adjunct pentru afaceri publice, și dnul Andrei Cușnir, specialist Programe Alumni și Speakers. “Este foarte important de a reaminti tinerilor despre responsabilitatea de a merge la vot și de a-i încuraja să își exercite dreptul la vot. Acest proiect a fost similar cu eforturile din Statele Unite, pentru că nu a făcut partizanat politic și nu a încurajat votul pentru un candidat sau altul. Provoc participanții, chiar dacă proiectul s-a terminat, să transmită mai departe mesajul de a încuraja tinerii să voteze atunci când au ocazia”, a declarat dnul Joseph Geraghty la debutul evenimentului.
Proiectul a constat într-o serie de activități și produse interactive de informare și motivare a tinerilor, precum: sesiuni de informare online, spoturi video motivaționale, broșură de educație civică și electorală, mesaje video ale influencerilor din Moldova, concursuri de scrisori deschise, platformă online de informare și încurajare a activismului civic – toate au fost realizate cu scopul de a spori interesul tinerilor în procesul electoral și să participe la vot.
Ulterior, coordonatoarea proiectului, Cristina Berlinschii a prezentat rezultatele obținute în cadrul proiectului, accentul fiind focusat pe cele 27 de sesiuni de instruire organizate, 2 sporturi video motivaționale realizate (în română și rusă), broșură informativă elaborată, platformă digitală lansată, analiza participării tinerilor în cadrul alegerilor prezidențiale 2020, sondaj în rândul tinerilor/propunerile acestora și recomandările pentru inițierea unor activități de sustenabilitate.
Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, cu susținerea și finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile articolului aparțin Centrului pentru Dezvoltare Educațională și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA