Flashmob organizat de tinerii din Cahul pentru promovarea alfabetizării mediatice
Prin intermediul flashmob-ului, tinerii au adus la cunoștință locuitorilor că oricine dintre noi poate deveni victimă a știrilor false și poate fi manipulat cu informații neveridice. Scopul flashmob-ului a fost de a promova cultura mediatică și gândirea critică a tinerilor în raport cu știrile pentru a înțelege, analiza și evalua conținutul media, pentru a face diferența dintre informațiile adevărate și cele false, pentru a promova dreptul la libertatea de exprimare și combaterea discursului instigator la ură online și offline.
”Sunt încântată că prin aceste mesaje putem încuraja cetățenii să nu se lase influențați și manipulați de conținutul media fals. Ei trebuie să facă diferența și să se informeze corect pentru a nu disemina informații false, căci acest fenomen a devenit o boală a secolului, de a transmite minciuni altora și prin urmare trăim în minciună” – a declarat Daria Fulger, una dintre participantele la flashmob.
Anterior, tinerii/ele implicați/te în organizarea flashmob-ului au beneficiat de o instruire specializată în educație media, în cadrul căreia au obținut abilități și cunoștințe necesare pentru a identifica stirile false, alte forme de dezinfomare și a filtra independent mesajul mass-mediei.
În următoarea perioadă, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) va organiza 10 campanii de advocacy (flash-mob-uri) prin care vor sensibiliza tinerii din diverse raioane despre importanța sporirii gradului de conștientizare a fenomenului dezinformării și lipsa alfabetizării media în rândul cetățenilor, vor discuta despre impactul știrilor false, dezvoltarea abilităților de a accesa și analiza informația, dar și crearea contentului media integru.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”, implementat de CDEC în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală 2021, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.