Ghid de bune practici pentru prevenirea corupției: recomandări pentru actorii locali interesați


Materialul conține informații care explică ce este corupția și care sunt consecințele ei, care sunt autoritățile competente cu atribuții în domeniul corupției, natura negativă și efectele dăunătoare ale fenomenului corupției în educație și alte ramuri. În același timp, ghidul oferă o serie de recomandări utile pentru actorii interesați și activi la nivel local despre cum pot fi evitate faptele de corupție.


“După părerea mea, Ghidul de bune practici pentru prevenirea corupției este necesar de-al conoaște, deoarece dacă ești informat, ești și bine protejat de coruperea pasivă și activă, luare de mită, etc. Din păcate, în zilele de astăzi, corupția există în majoritatea instuțiilor, pentru că unii cetăţeni iniţiază ei înşişi asemenea practici, fie din necunoaşterea normelor care le interzic, fie din dorinţa de a-şi soluţiona problemele personale. Pentru a înlătura acest pericol, acest ghid vine cu informații pentru a putea preveni corupția”, menționează Tatiana Baranov, specialist principal Secția Cultură și Turism în cadrul Consiliului raional Cantemir. 


În ghidul de bune practici, mai găsim recomandări pentru administrația publică locală, instituții de învățământ, organizații ale societății civile și cetățeni. Printre recomandările pentru instituțiile de învățământ de a manifesta toleranță zero față de fenomenul corupției, se sugerează stoparea obiceiurile de colectare de fonduri, zero mită pentru înmatricularea minorilor în școli și grădinițe, desfășurarea campaniilor/acțiunilor de informare a elevilor și părinților privind interzicerea colectării plăților informale, mai multă transparență în gestionarea bugetului, respectarea drepturilor omului la o educație gratuită de calitate, etc.


“Am aflat care sunt factorii ce favorizează fenomenul corupției, ce sunt faptele de corupție și clasificarea acestora și alte info utile. Acest ghid m-a ajutat să înțeleg că prezența corupției în domenii de importanță majoră scade nivelul de încredere a cetățenilor în sistemul public și contribuie la funcționarea defectuoasă a instituțiilor publice/private”, a menționat Elena Uzunov, profesoară în cadrul Gimnaziului „Mihai Eminescu”, din or. Cantemir.

 

Ghidul de bune practici pentru prevenirea corupției urmează să fie distribuit în cadrul campaniei de informare prin localitățile rurale ale raionului Cantemir, organizată în curând de grupul de inițiativă al tinerilor din raion, creat în cadrul acestui proiect. Ghidul poate fi consultat aici:https://bit.ly/42VKit6

Ghidul prezentat este parte a proiectului “Implicarea tinerilor în promovarea anticorupției în raionul Cantemir”, care are drept scop cultivarea intoleranței cetățenilor la fenomenul corupției și conștientizarea cu privire la efectele negative ale corupției, prin implicarea activă a tinerilor în activitățile proiectului.


Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul “Implicarea tinerilor în promovarea anticorupției în raionul Cantemir”.