Participarea tinerelor alegătoare la procesul electoral în cadrul alegerilor prezidențiale 2020
Încurajarea participării tinerelor alegătoare la vot, cât și la viața politică pe parcursul ciclului electoral se poate realiza începând cu înregistrarea alegătorilor, educarea alegătorilor, înregistrarea candidaţilor şi terminând cu asigurarea accesului femeilor la secţiile de votare în ziua alegerilor.
Analiza situaţiei participării la vot a tinerelor alegătoare din Republica Moldova arată că rata de participare la vot a tinerelor, care au vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani este egală, comparativ, cu rata participării la vot a bărbaților care au aceeași vârstă. În turul I, au participat la vot 60.520 mii de tinere alegătoare, sau 50.1% din totalul tinerilor alegători. În turul II de scrutin, cifra a sărit puțin peste, ajungând la 78.553 de tinere alegătoare care au mers la vot sau 51%.
Situaţia curentă şi principalele tendinţe după alegerile prezidențiale 2020 arată că tinerele alegătoare reprezintă 8,3 % (în primul tur), respectiv 8,8 % (în al doilea tur) din număr total de femei participante la procesul de vot.
Deducem că participarea tinerelor femei la viața politică și la procesul electoral în cadrul alegerilor prezidențiale 2020 din Moldova a fost destul de redusă. Procesele politice trebuie să devină mai incluzive pentru ca democraţia să fie fortificată.
Îmbunătăţirea participării electorale a femeilor tinere, în calitate de alegători şi în calitate de candidate va spori egalitatea de șanse între femei și bărbaţi, inclusiv încrederea în reuşită a femeilor ce participă la alegeri. În contextul în care alegerile prezidențiale au fost câștigate de o femeie, posibilitatea creării unui mediu favorabil și pro-activ pentru participarea femeilor va fi evidentă în viitorul apropiat.