Peste 200 de tineri/e din diferite raioane instruiți/te în domeniul alfabetizării mediatice


Seminarele au avut ca tematică educația pentru media și importanța dobândirii competențelor de a analiza mass-media, cultura informațională și fenomenul știrilor false, caracteristicele, scopul și structura unei știri veridice.

Predispuși la fenomenul fake-news și cu o înțelegere limitată a informațiilor pe care le primesc, tinerii din diferite raioane vizitate (Hîncești, Cahul, Drochia, Căușeni, Cantemir, Leova și Bălți) au discutat despre impactul știrilor false, dezvoltarea abilităților de a accesa și analiza informația, combaterea dezinformării prin dezvoltarea gândirii critice și crearea unui content media integru.

După ce au beneficiat de instruirea specializată oferită de CDEC, tinerii au obținut abilități și cunoștințe necesare pentru a identifica stirile false si orice alte forme de dezinfomare, filtra independent mesajul mass-mediei și cultiva gândirea critică în raport cu conținutul media.

"Ar fi foarte bine să participăm/discutăm la astfel de activități de educație pentru media, să putem înțelege ce e fals și în ce nu trebuie să avem încredere", menționează tânărul Daniel Nedeico, participant la sesiunea organizată în mun. Bălți.

Artiom Dancovschi, participant la sesiunea organizată în raionul Drochia, a declarat că a fost o instruire interesantă și a învățat multe lucruri noi legate de reportaje și presă. “Această instruire mi-a trezit interesul de a verifica orice știre, care-mi trezește careva dubii”, mai adaugă el.

După finalizarea seminarelor, tinerii instruiți se vor implica în campanii de advocacy, dezvolta materiale media informativ-educative și efectua o vizită de studiu la instituții media din capitală.

Proiectul “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri” este implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală 2021, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.