Raportul asupra activităţii desfăşurate de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în anul 2021
Proiecte implementate în anul 2021
În continuare sunt menționate sumar proiectele implementate de CDEC în anul 2021, unele finalizate, altele aflate la diferite etape de implementare:
“Sporirea cunoștințelor juridice ale persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi incluzive” (Contract de grant nr. 41-SUB-10 din 10.11.2020)
Activități: (i) Constituirea a două grupuri de inițiativă locală incluzivă în raionul Cahul și Cantemir (peste 24 de persoane implicate). (ii) Dezvoltarea și elaborarea a 4 podcasturi incluzive pe teme juridice, inclusiv difuzarea podcasturilor la radio. (iii) Organizarea a 8 sesiuni follow-up de educație juridică pentru grupurile de inițiativă incluzivă și persoanele din grupurile social-vulnerabile pentru a spori cunoștințele juridice și dezvoltarea educației non-formale juridice. (iv) Expedierea a min. 10 scrisori de informare privind subiectele juridice abordate în adresa diverselor organizații/instituții publice locale/persoane.
Perioada de implementare: 01 decembrie 2020 – 31 martie 2021
Finanțator: Departamentului de Stat al SUA, Freedom House în Moldova și implementat de către Asociația Obștească INVENTO în cadrul programului de Granturi – Maratonul Justiției II.
”All for Cantemir Youth Centre/Crearea unui centru de tineret în raionul Cantemir” (Număr acord #21-IE-CSOCD-MD-ADV-4)
Activități: (i) Instruirea și implicarea activă a 15 tineri/e în implementarea campaniei de advocacy pentru crearea unui centru de tineret în Cantemir. (ii) Organizarea a 3 flashmob-uri pentru a spori conștientizarea cu privire la necesitatea creării unui centru de tineret. (iii) elaborarea unui plan strategic de acțiune necesar pentru crearea unui centru de tineret în Cantemir. (iv) realizarea photo voice-urilor despre necesitatea și impactul existenței unui centru de tineret. (v) elaborarea și distribuirea pliantelor informative despre necesitatea unui centru de tineret și importanța existenței acestuia în raion. (v) Desfășurarea întâlnirilor și discuțiilor cu reprezentanții APL.
Perioada de implementare: 19 ianuarie – 31 mai 2021
Finanțator: Uniunea Europeană, prin intermediul ERIM în Moldova - IREX Europe în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile”.
”Citizen engagement in community development addressing challenging environmental issues/ Implicarea cetățenilor în dezvoltarea comunității și a problemelor de mediu"
Activități: (i) realizarea unei planificări de dezvoltare și durabilitate a comunității locale Antonești, Cantemir. (ii) crearea unui grup de acțiune locală în comuna Antonești, Cantemir. (iii) Implicarea populației în activități educaționale referitor la protecția mediului și managementul deșeurilor. (iv) marcarea străzilor cu plăcuțe stradale în satele Antonești și Leca, raionul Cantemir. (v) amenajarea izvorului din satul Leca, Cantemir. (vi) amenajarea unei zone de odihnă în satul Antonești, Cantemir.
Perioada de implementare: 01 martie - 31 octombrie 2021
Finanțator: Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC).
„REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local” (contract nr. 14 din 04.05.2021)
Activități: (i) insstruirea și capacitarea a 30 de tineri și tinere în domeniul cetățeniei active la nivel local și încurajarea participării în viața publică în cadrul comunității de unde provin. (ii) Desfășurarea cluburilor de discuții cu tinerii/ele și influenceri și/sau lideri comunitari activi, de tipul peer-to-peer learning, prin învățarea de la egal la egal și interacționarea directă. (iii) Dezvoltarea și organizarea a 10 activități comunitare utile de către tinerii/-ele instruiți și abilitați în localitățile lor. (iv) Elaborarea unui studiu „Tinerii și cetățenia activă” de stabilire a nivelului de activism civic al tinerilor/-elor la nivel local și factorii care influențează implicarea acestora (inclusiv lipsa activismului comunitar) și prezentarea rezultatelor.
Perioada de implementare: 01 mai – 30 noiembrie 2021
Finanțator: Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) în cadrul Programului de granturi 2021 pentru organizațiile de tineret.
“Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”
Activități: (i) Organizarea a 20 de training-uri pentru tineri și organizații de tineret din 20 de raioane cu privire la educația media și alfabetizarea mediatică a tinerilor/elor și dezvoltarea materialelor aferente pentru instruire. (ii) Organizarea unei vizite de studiu pentru 20 de tineri din raioanele locale la 3 instituții media (posturi TV, radio și sedii media online) unde tinerii vor vorbi cu jurnalişti, reporteri despre munca lor și despre crearea de conținut media. (iii) Elaborarea a 5 materiale video informativ-educative privind necesitatea și importanța alfabetizării media a tinerilor, filtrarea știrilor false de cele veridice și importanța dezvoltării gândirii critice în raport cu consumul media. (iv) Monitorizarea și acordarea asistenței tinerilor la realizarea și crearea a 20 de materiale media. (v) Organizarea a 10 campanii de advocacy cu scopul de a sensibiliza tinerii și ceilați locuitori privind importanța gândirii critice și sporirea gradului de conștientizare cu privire la dezinformare, lipsa alfabetizării media în rândul cetățenilor, lipsa de transparență și impactul negativ al dezinformării.
Perioada de implementare: 01 septembrie 2021 – 31 august 2022
Finanțator: Ambasada Finlandei la București în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală 2021
Alte proiecte în care CDEC a fost partener, servicii oferite și finanțările CDEC în anul 2021 le puteți vedea/analiza accesând Raportul CDEC pentru anul 2021 în format pdf la link-ul:
https://drive.google.com/file/d/1CoUAWmrUv0PaUIUTAfQzxtA-0oje_6nb/view?usp=sharing