Refugiații ucraineni sunt informați și ghidați de către tinerii beneficiari CDEC unde să se cazeze


Tinerii voluntari pot scrie știri adevărate, fiind instruiți în domeniul alfabetizării media despre cum să deosebească o știre falsă de una veridică, au aplicat în practică cele învățate și au hotărât să se ofere voluntar la Celula de Criză din mun. Cahul, amplasată în incinta Primăriei Cahul. Ei s-au implicat activ cu scopul de a informa refugiații ucraineni care sunt pașii cei mai importanți de ședere, cazare și alimentare pentru ei.

În cadrul proiectului ”Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”, temele ședințelor de instruire au constat în faptul de a nu dezinforma lumea și a nu induce-n eroare persoanele cu știri false, tinerii s-au gândit că informarea corectă nu se referă doar la știri, dar și la informarea corectă a cetățenilor, să se orienteze în situații de criză și locuri necunoscute. Tinerii s-au gândit că în această perioadă complicată, unele surse mass-Media ar putea face jocuri neprofesioniste și ar putea panica societatea. 

Pentru început s-au oferit tineri să-i ajute direct de la vamă cu produse alimentare, un ceai cald și o vorbă bună. Refugiații nefiind informați, tinerii au hotărât că e momentul informațiilor veridice și omul trebuie să fie informat corect. Persoanele venite din Ucraina pot apela la Primăria mun. Cahul, unde sunt informați corect despre situația actuală, sunt ajutați cu hăinuțe călduroase și mâncare. Persoanele care au nevoie de cazare li se oferă din locurile gratuite existente.


Ecaterina Izmailova, refugiată din regiunea Izmail, Ucraina, nu s-a așteptat că va fi primită călduros și că tinerii voluntari s-au oferit să o ajute. ”În aceste momente grele este foarte important să nu ne panicăm și să facem rost de surse de informare corecte, în special cele oferite de stat, deoarece este multă lume dezinformată, care cade în capcana dezinformării”.