S-a finalizat cu succes proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, implementat cu suportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii
Scopul acestui proiect a constat în informarea și încurajarea noii generații de actori electorali despre importanța exercitării dreptului la vot și creșterea nivelului de implicare a tinerilor la procesul electoral. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au sensibilizat tinerii/-ele despre importanța votului, conștientizarea, formarea abilităților pentru a-și exercita drepturile democratice şi responsabilităţile în societate.
Obiectivul principal al proiectului a contribuit la îmbunătăţirea și dezvoltarea culturii și educației electorale a tinerilor alegători, dar și amplificarea activismul civic prin participarea la vot și creșterea gradului de încredere în autoritățile responsabile de organizarea și desfășurarea alegerilor.
Proiectul s-a axat pe implementarea unui portofoliu de activități menite să familiarizeze tinerii alegători despre procesul electoral și procedura de votare în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. Activitățile realizate în cadrul proiectului sunt:
---- 27 de sesiuni de informare online, vedeți aici:
https://www.centruleducational.md/ro/noutati-si-activitati/a-o-centrul-de-instruire-si-dezvoltare-educationala
----- Peste 600 tineri alegători din toate raioanele informați:
https://tineri.md/exersarea-dreptului-la-vot-de-catre-tinerii-alegatori-in-cadrul-alegerilor-prezidentiale-2020-si-familiarizarea-a-peste-600-de-tineri-cu-procesul-electoral-si-procedura-de-vot/
----- o broșură educativă informativă despre procesul și procedurile electorale, care poate fi consultată aici:
https://www.centruleducational.md/ro/noutati-si-activitati/a-fost-lansata-prima-bro-ura-informativa-dedicata-tinerilor-alegatori-in-cadrul-alegerilor-preziden-iale-din-1-noiembrie-2020
https://diez.md/2020/10/17/doc-a-fost-lansata-brosura-de-informare-pentru-tinerii-alegatori-vor-afla-inclusiv-cum-sa-se-protejeze-de-covid-19/
-----2 spoturi video de motivare și încurajare a tinerilor alegători să participe la alegeri, care pot fi văzute aici;
https://www.youtube.com/watch?v=-rDs5qbi_bM
https://www.youtube.com/watch?v=NO2KMRqe2pM
----- platformă digitală interactivă dedicată tinerilor alegători care încurajează importanța votului, dispune de informații utile și schimb de impresii, vezi aici:
https://www.centruleducational.md/ro
----- 3 mesaje video cu influențatori locali care au încurajat tinerii să voteze, aici:
https://www.facebook.com/100046760479961/videos/300181228079271
https://www.facebook.com/1631171867170618/videos/297467294563836
https://www.facebook.com/611778978987377/videos/1850519915089469
Activitățile, produsele și materialele de informare au fost elaborate cu includerea și respectarea dimensiunii de gen și accesibile minorităților etnice din Republica Moldova.
„Dacă spiritul civic nu poate fi cultivat de pe băncile școlii, atunci organizația noastră și-a însușit rolul de dascăl din partea societății civice propunându-și să le cultive tinerilor alegători și primilor votanți educația civică și electorală. Prin acest proiect, s-a promovat intens participarea civică și politică prin conștientizarea implicării în exercițiul electoral, iar echipa noastră a încurajat tinerii să fie activi și să participe la vot ”, a declarat Victoria Isac, Președinta Centrului pentru Dezvoltare Educațională.
Cele mai importante rezultate ale proiectului au atras după sine și interesul comunității. În total, vizați direct sau indirect au fost peste 200 de mii de persoane. Interacțiunile și impactul comunicatelor, articolelor și postărilor pe platforma online și pe rețelele de socializare, impresiile participanților și feedback-ul partenerilor locali, difuzarea spoturilor video la TV tangențiale activităților proiectului au fost de cca 100 mii.
Proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile menționate în articol aparțin Centrului pentru Dezvoltare Educațională și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.