Scrisoare deschisă # 4: În ziua alegerilor, tu ești șeful cel mai mare, acel care decide direcția de dezvoltare


Dragă tinere, da, da, mă adresez ție, cel care citești aceste rânduri! La sigur cunoști că, în curând, vor avea loc alegeri în Republica Moldova. Poate nu știi data exactă (1 noiembrie 2020), poate nu știi pe cine urmează să alegem (președintele Republicii Moldova), dar la sigur, ai auzit că, o să fie vreun eveniment electoral.

Eu știu ce o să-mi zici, spre exemplu, că nu te interesează și probabil te-ai dezamăgit în toți, că votul tău nu prea are valoare și că nimic nu se schimbă deja de mai mulți ani…și, cel mai probabil, oricum ai în plan să pleci din țară. Astfel, apare întrebarea, pentru ce ție asta?! Vreau să-ți zic că ai dreptate, iar întrebarea ta este una logică și corectă.

 

Totodată, vreau să mă destăinui că, și eu m-am cam dezamăgit, fiind după liceu un patriot convins, care nici măcar nu a dorit să facă studiile peste hotare, deoarece credeam în viitorul acestui stat. În ultimul timp, simt uneori acea senzație de ,,deznădejde” privind viitorul politic al Republicii noastre. Chiar și așa, de când am avut posibilitatea legală să o fac, am participat la toate alegerile, reieșind din următoarele motive principale:

Nu vreau ca altă persoană să decidă pentru mine, conducătorii țării mele –or, cu fiecare absență la vot, votul altei persoane devine mai puternic și mai determinant. Tu nu cunoști acea persoană, nu știi ce l-a determinat să aleagă pe acel candidat (exemplu: 100 lei, hrișcă, manipulare psihologică).

Dacă mergem la vot, da, există probabilitatea să votăm pe cineva care o să ne dezamăgească, dar dacă nu mergem, riscul acesta devine de 100 ori mai mare. Deși, recunosc, e mai simplu să zici că tu nu ai fost la vot și respectiv nu ai nici o responsabilitate pentru conducerea acestei țări. Vreau să-ți zic că, absența de la votare la fel este o alegere, iar tu porți o responsabilitate dublă pentru această țară, or, poate, votul tău putea schimba ceva.

Pe parcursul istoriei, au murit o mulțime de oameni pentru dreptul tău de vot, la propriu, pentru ca tu să poți vota! Iar tu de ce nu votezi? Ție ți s-a acordat un drept fundamental, cel de a alege pe cei mai mari conducători, totul depinde de tine! Cu cât alegătorul devine mai bun, cu atât conducătorul este mai responsabil și mai atent, întrucât știe, că scopul activității sale trebuie să fie asigurarea intereselor alegătorului.

De obicei, printre cei mai activi alegători sunt persoanele în etate. Tu ești sigur că ei îți reprezintă interesele tale? Or, prin inactivitatea ta, îi lași pe ei să decidă cum tu vei trăi în viitor.

Spre exemplu, vrei să fii liber, corect? Atunci află că această valoare ,,libertatea” trebuie ocrotită, permanent, iar un mecanism direct în acest sens este participarea la alegeri. Nu poți lăsa pe nimeni să profite de inactivitatea ta, pentru a uzurpa puterea în stat. Știi cum poți ocroti valorile tale? Prin desemnarea acelor politicieni în care tu vezi aceleași valori și sunt gata să le promoveze la nivel național. Poți greși, dar cine nu riscă, nu bea șampanie.

Chiar dacă te gândești să pleci în alte țări, la sigur ai aici rude, prieteni și alți oameni la care ții și dorești ca ei să aibă o viață mai ușoară.

Cred că fiecare cetățean trebuie să posede un nivel minim de cultură politică, să cunoască principalii politicieni și activitatea lor, întrucât, doar controlul din partea societății pot descuraja eventualele abuzuri din partea conducătorilor statului.

 

Sunt doar câteva din argumentele mele de ce trebuie de mers la votare și de ales. Sper mult că și tu le ai pe ale tale, chiar dacă diferă de ale mele. În opinia mea, consider că noi, tinerii, trebuie să fim mai responsabili, or, noi suntem acei care primordial trebuie să decidă viitorul țării noastre. Știi de ce? Pentru că cel mai mult timp urmează să locuim noi aici sau/și oamenii tăi dragi.

În ziua alegerilor, tu ești șeful cel mai mare, acel care decide direcția de dezvoltare și desemnează în acest sens conducătorii statului! Fii un șef responsabil. Votează conștient. Ai grijă de oamenii tăi și de țara ta.