Scrisoare deschisă # 7: Mă simt incomod să aud că rata de participare a tinerilor la vot este joasă


Trăim cu speranța la ziua de mâine, trăim cu gândul că viitorul va fi mai luminos și ne vom bucura de un stat prosper cu perspectivă . Oare cât mai e posibil să trăim alarmați și bântuiți de sentimentul dezămăgirii față de propria patrie? Oare cui va rămâne această țară dacă vom pleca cu toții fără a ne mai întoarce? Riscăm să rămânem fără de oameni competenți și capabili de a conduce și atunci cine, dacă nu noi, poporul, trebuie să decidem viitorul statului Republica Moldova?

 

Dragi tineri, un june sunt și eu și cred că suntem generația care poate trasa viitorul țării. Indubitabil, fiecare dintre noi cunoaște ce eveniment va avea loc pe 1 noiembrie 2020. Am așteptat cu nerăbdare acest an ca să-mi pot exprima dreptul la vot și, în sfârșit, am posibilitatea să o fac, am onorata posibilitate să votez pentru prima dată. De ce sunt onorat? Sunt onorat, deoarece cred că votul meu contează, cred în puterea votului meu și consider că alegerea mea poate aduce schimbare în țară.

 

Deseori aud de la tineri că nu-și concep viitorul acasă, fiindcă nu se pot realiza aici și că nimeni nu le oferă această șansă. Eu sunt de părere că șansa se oferă tuturor , inclusiv nouă tinerilor, însă nu toți dintre noi știm să profităm de ea. Cum să-ți imaginezi să trăiești viitorul într-un stat, dacă nu te implici deloc ca cetățean și lași pe seama altora să decidă în locul tău destinul țării, inclusiv propriul destin? Noi, tinerii, privim viața diferit de cum o privesc predecesorii noștri, noi suntem mai aproape de realitate, percepem altfel lucrurile și nu cred că ne dorim să trăim aceeași poveste de viață.

 

Vin cu un îndemn către tineri: haideți să ne mobilizăm și pe 1 noiembrie 2020 să ieșim la vot și să demonstrăm că Republica Moldova are viitor, iar acesta este în mânile noii generații. Mă simt incomod să aud că rata de participare a tinerilor la vot este joasă, de exemplu, în 2019 la alegerile locale, mai puțin de 7 % dintre tineri au participat la vot. Pe mine posibilitatea de a vota mă face să mă simt inportant și susțin în continuare ideea că votul fiecaruia dintre noi poate contribui la schimbarea zilei de mâine. Cu siguranță, mulți vor gândi că un singur vot nu schimbă nimic, însă nu e de loc așa, un singur vot poate fi decisiv : în 1776, cu un singur vot diferenţă, limba oficială în America a devenit engleza, în loc de germană; în 1876 doar un singur vot în plus l-a adus pe Rutherford Hayes în funcţia de Preşedinte al SUA; în 1876, doar un singur vot a decis soarta regimului constituţional din Franţa, unde a fost lichidată monarhia şi instituită Republica.

 

Pe 1 noiembrie votează, căci votul tău contează!

Simte-te important, ieși la vot!